Brødrene Grimm eventyr

Brødrene Grimm er ikke selv forfattere, men filologer og folkemindesamlere. Når man snakker om Brdr. Grimms eventyr er det altså ikke nogen de selv har skrevet, men folkeeventyr der er indsamlet af dem blandt befolkningen i Tyskland, Holland, Danmark og andre primært nordeuropæiske lande.

De blev meget kendte for et indsamle disse eventyr og udgive dem som Brødrene Grimms samlede eventyr. Men det var ikke bare dem der blev kendte, de gjorde også de mange folkeeventyr verdenskendte. Her kan du læse mere om Brdr. Grimms eventyr og læse dem gratis.

Hvad er brødrene Grimm kendt for?

Jeg har allerede kort været inde på det, men brødrene Grimm, Jacob og Wilhelm Grimm, var kendt for at samle og udgive folkeeventyr i Tyskland i det 19. århundrede. Deres mest berømte værk er “Grimms Eventyr” (“Grimms’ Fairy Tales”), som inkluderer nogle af de mest berømte eventyr nogensinde fortalt, såsom “Askepot” (“Cinderella”), “Hans og Grete” (“Hansel and Gretel”), “Rapunzel”, “Rødhætte” (“Little Red Riding Hood”), “Tornerose” (“Sleeping Beauty”), og “Snehvide” (“Snow White”).

Ud over deres arbejde med eventyr var brødrene Grimm også sprogforskere, der bidrog betydeligt til lingvistikken, især den tyske filologi. De begyndte også arbejdet på “Deutsches Wörterbuch”, en omfattende ordbog over det tyske sprog, som ikke blev færdig før mange år efter deres død.

Brødrene var interesserede i at bevare de tyske folkeminder, som de følte var ved at forsvinde, og deres samling af eventyr var en del af denne indsats. De indsamlede historier fra forskellige kilder, hovedsageligt mundtlige fortællinger, og tilpassede dem for at skabe de versioner, som mange kender i dag. Deres eventyr blev oprindeligt præsenteret som børnehistorier, men mange af de oprindelige fortællinger indeholdt elementer, der var langt mørkere og mere komplekse end det, vi associerer med “børneeventyr” i dag.

Grimms eventyr er blevet analyseret ud fra et væld af perspektiver – alt fra deres rolle i at skabe en fælles tysk kulturel identitet til deres indflydelse på børneopdragelse og litteratur. Deres arbejde har haft en vedvarende indflydelse på vestlig kultur og fortsætter med at blive læst, fortolket og adapteret til nye medier og kunstformer.

Brødrene Grimm eventyr liste

Brødrene Grimm har samlet hundredevis af folkeeventyr og nogle af dem er mere kendte end andre. I listen herunder finder du en liste over nogle af de mest kendte folkeeventyr nedfældet af brødrene Grimm.

 1. Askepot (Cinderella)
 2. Hans og Grete (Hansel and Gretel)
 3. Rapunzel (Rapunzel)
 4. Rødhætte (Little Red Riding Hood)
 5. Tornerose (Sleeping Beauty)
 6. Snehvide (Snow White)
 7. Froggen (The Frog Prince)
 8. Rumleskaft (Rumpelstiltskin)
 9. Bjørnenes brud (Bearskin)
 10. Musikantene fra Bremen (Town Musicians of Bremen)
 11. De tolv brødre (The Twelve Brothers)
 12. De seks svaner (The Six Swans)
 13. Den tapre lille skrædder (The Valiant Little Tailor)
 14. Det gyldne gæs (The Golden Goose)
 15. Tommeliden (Thumbling)
 16. Katten og musen i partnerskab (Cat and Mouse in Partnership)
 17. Dronningbi (The Queen Bee)
 18. Jernhans (Iron John)
 19. Fiskeren og hans kone (The Fisherman and His Wife)

Bemærk venligst, at nogle af titlerne er mere kendte end andre og kan variere lidt afhængigt af oversættelsen. Desuden er “Prinsessen på ærten” faktisk en fejltagelse i denne liste, da det er en fortælling af den danske forfatter H.C. Andersen, ikke Brødrene Grimm.

Hvad var brødrene Grimms første eventyr?

Brødrene Grimms første samling af eventyr blev udgivet i 1812 under titlen “Kinder- und Hausmärchen” (“Børne- og hus-eventyr”). Denne samling indeholdt mange eventyr, men det var ikke sådan, at der var et enkelt “første eventyr” i den forstand, at det var det allerførste de skrev eller optegnede. Samlingen blev organiseret efter en vis systematik, men ikke nødvendigvis efter den rækkefølge, hvori eventyrene blev indsamlet.

Hvis man ser på den originale 1812-udgave, er det første eventyr i samlingen “Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich” (“Frøprinsen eller Jern-Henrik”), som senere blev kendt i den engelske verden som “The Frog Prince”.

Det er vigtigt at notere, at Brødrene Grimms arbejde var baseret på mundtlige traditioner og tidligere litterære kilder. De optegnede og redigerede historierne, som de hørte dem fra forskellige fortællere, så deres første udgivelse repræsenterede en bred vifte af det folkelige storytelling, som var til stede i det tyske samfund på det tidspunkt.

Hvad er brødrene Grimms mest kendte eventyr?

Det er svært at sige hvad brødrene Grimms mest kendte eventyr er, da der er så mange og de er kendte verden over. Nogle af de mest velkendte er dem der er blevet filmatiseret, særligt Disneys filmatiseringer af velkendte eventyr, har betydning for populariteten af et eventyr. Herunder er nogle af de mest kendte eventyr fra brødrene Grimm.

 1. Askepot (Cinderella) – Historien om den unge pige, der bliver forvandlet og deltager i en kongelig bold med hjælp fra sin gudmor.
 2. Hans og Grete (Hansel and Gretel) – To søskende, der bliver fanget af en heks, mens de vandrer i skoven.
 3. Rapunzel – En ung kvinde fanget i et tårn, som lader sit lange hår falde ned, så hendes elsker kan klatre op til hende.
 4. Rødhætte (Little Red Riding Hood) – En ung pige, der møder en stor slem ulv på vej til sin bedstemors hus.
 5. Tornerose (Sleeping Beauty) – Prinsessen der falder i en dyb søvn, indtil hun vækkes af en prins’ kys.
 6. Snehvide (Snow White) – En prinsesse hvis skønhed gør hende til målet for hendes jaloux stedmor.
 7. Frøprinsen (The Frog Prince) – En prins forvandlet til en frø, der må have en prinsesse til at kysse ham for at bryde fortryllelsen.
 8. Rumleskaft (Rumpelstiltskin) – En skabning, der hjælper en ung pige ved at spinde halm til guld, men kræver en høj pris for sin hjælp.
 9. De Bremer Stadsmusikanter (Town Musicians of Bremen) – En gruppe ældre dyr, der løber væk for at blive bymusikanter i Bremen.
 10. De seks svaner (The Six Swans) – En prinsesse må redde sine brødre, som er blevet forvandlet til svaner af en ond fortryllelse.

Du vil måske synes at et af disse eventyr er det mest kendte for dig, men for en anden kan det være helt anderledes, og spørger du nogle i USA, Frankrig el. Kina, kan svaret være helt anderledes.

Brødrene Grimm har i sandhed leveret en gave til de fremtidige generationer i og med de har samlet og nedskrevet alle disse eventyr der måske ellers var gået tabt.

Det er altid vigtigt at pleje sine forbindelser, både i familie, venskab og forretning. Du kan glæde din forretningsforbindelse med en gave fra Greeting.dk, hvor der er mange mulighed for at finde gode og brugbare gaver der skaber glæde i dit netværk.