H. C. Andersen er vel nok en af de mest kendte og populære forfattere der nogensinde er født på dansk grund. Hans eventyr og historier er ikke bare kendte i Danmark, men i hele verden, hvilket er tydeligt at se når Disney laver film som Den Lille Havfrue og Frost der begge er baseret på hans eventyr.
Desværre er H. C. Andersen gået bort for mange år siden, men han lever i den grad videre igennem sine eventyr og den fortæller han var. Her på siden kan du læse meget mere om hans mange eventyr og sågar læse H. C. Andersen eventyr helt gratis.
Hvor mange eventyr har H. C. Andersen skrevet?
H.C. Andersen skrev over 156 eventyr og historier gennem sit liv. Disse værker blev udgivet i flere omgange mellem 1835 og 1872. Andersen er kendt for sin unikke evne til at skrive eventyr, der appellerer til både børn og voksne, og hans historier er blevet oversat til mere end 125 sprog. Hans omfattende bidrag til børnelitteraturen omfatter ikke kun eventyr, men også digte, romaner, skuespil, rejseskildringer, og autobiografier, hvilket gør ham til en af de mest læste forfattere i verden.
H. C. Andersens mest kendte eventyr
H.C. Andersen er berømt for en lang række eventyr, der har opnået verdensomspændende anerkendelse og kærlighed. Nogle af hans mest kendte eventyr inkluderer:
- Den Lille Havfrue (1837) – Historien om en havfrue, der ofrer sit liv i havet og sin smukke stemme for en chance for at vinde en menneskelig prins’ hjerte og en udødelig sjæl.
- Den Grimme Ælling (1843) – En fortælling om en ung svane, der vokser op i en andefamilie, hvor han bliver mobbet for sin anderledes udseende, indtil han omsider vokser sig smuk og bliver accepteret og beundret som den svane, han altid har været indeni.
- Fyrtøjet (1835) – Et eventyr om en soldat, der, ved hjælp af et magisk fyrtøj, kan tilkalde en hund, der bringer ham rigdom og til sidst hjælper ham med at vinde en prinsesses hjerte.
- Kejserens Nye Klæder (1837) – En satirisk fortælling om en forfængelig kejser, der bliver narret af to svindlere til at tro, at han bærer et sæt usynlige klæder, hvilket fører til en offentlig ydmygelse.
- Snedronningen (1844) – En episk fortælling om venskab og modstanden mod ondskab, hvor en ung pige ved navn Gerda rejser langt for at redde sin ven Kay fra Snedronningens iskolde slot.
- Prinsessen på ærten (1835) – Et kort eventyr om en prins, der søger at finde en ægte prinsesse, som afsløres af hendes følsomhed over for en ært gemt under tyve madrasser og tyve edderdunsdyner.
- Tommelise (1835) – Fortællingen om et lille pige, ikke større end en tommelfinger, og hendes eventyr i den store verden, hvor hun møder både venner og fjender.
Disse eventyr, blandt mange andre, har cementeret H.C. Andersens status som en af verdens mest elskede eventyrforfattere. Hans værker er oversat til over 100 sprog og fortsætter med at blive fortalt, læst og tilpasset i utallige former over hele verden.
Læs tekst til alle H. C. Andersen eventyr gratis
Her på siden kan du læse teksten til mange af de mest kendte eventyr af H. C. Andersen. Visionen er at det skal være muligt at læse alle H. C. Andersens eventyr helt gratis her på Eventyrsiden.dk, og også mange andre gamle folkeeventyr.
Herunder kan du finde en liste over alle de af H. C. Andersens eventyr, du lige nu kan læse helt gratis på vores side:
H. C. Andersens eventyr figurer
Her er en liste over nogle af Hans Christian Andersens mest kendte og elskede figurer fra hans eventyr:
- Den Lille Havfrue – Hovedpersonen i eventyret “Den Lille Havfrue”, en havfrueprinsesse, der drømmer om at blive menneske for at vinde en prins’ kærlighed og opnå en udødelig sjæl.
- Den Grimme Ælling – Hovedfiguren i “Den Grimme Ælling”, en misforstået fugleunge, der til sidst vokser sig til at blive en smuk svane.
- Kejseren – Fra “Kejserens Nye Klæder”, den forfængelige kejser, der bliver narret til at tro, han bærer et sæt usynlige klæder.
- Gerda og Kay – De to nære venner fra “Snedronningen”, hvor Gerda begiver sig ud på en farefuld rejse for at redde Kay fra Snedronningens fangenskab.
- Snedronningen – Den mægtige og kolde antagonist i eventyret med samme navn, der kidnapper Kay og tager ham med til sit ispalads.
- Tommelise – Hovedpersonen i “Tommelise”, en miniaturepige, der oplever mange eventyr, efter hun er blevet bortført fra sit hjem.
- Soldaten – Fra “Fyrtøjet”, soldaten, der opdager et magisk fyrtøj, som giver ham magten til at påkalde hjælp fra en hund, der kan opfylde hans ønsker.
- Prinsessen – Fra “Prinsessen på ærten”, den unge kvinde, hvis ægte prinsessekvaliteter bliver bevist gennem hendes følsomhed over for en ært.
- Svinedrengen – Hovedfiguren i eventyret “Svinedrengen”, en prins, der forklæder sig som en svinedreng for at vinde en prinsesses kærlighed.
- Heksen – Fra “Den Lille Havfrue”, den ondsindede heks, der giver havfrueprinsessen en mulighed for at blive menneske, men til en høj pris.
Disse figurer repræsenterer et bredt spektrum af menneskelige (og nogle gange overnaturlige) følelser og temaer, som er en del af grunden til, at Andersens eventyr fortsat er elsket og relevant i dag.
H. C. Andersens eventyr på film
H.C. Andersens eventyr har inspireret en lang række filmatiseringer over hele verden, både i form af live-action og animerede versioner. Nogle af de mest bemærkelsesværdige filmatiseringer inkluderer:
- “Den Lille Havfrue” – Dette eventyr er blevet adapteret flere gange, mest kendt er nok Disneys animerede version fra 1989, som er en musikalsk og farverig fortolkning af Andersens historie. Der har også været flere live-action versioner og internationale filmatiseringer.
- “Snedronningen” – Eventyret har inspireret flere film, herunder den russiske film fra 1966 og mere nylige animerede versioner. Desuden har historien været inspiration for Disneys “Frozen” (2013), selvom denne film løst baserer sig på Andersens eventyr og tager betydelige kreative friheder.
- “Den Grimme Ælling” – Denne klassiske fortælling om at finde sin egen plads i verden er blevet til flere tegnefilm og kortfilm. Walt Disney producerede en Silly Symphonies tegnefilm baseret på historien i 1939.
- “Kejserens Nye Klæder” – Historien har været grundlaget for flere film og tegnefilm, der fortæller om kejserens naragtige tro på usynligt tøj, hvilket fører til hans ultimative ydmygelse.
- “Fyrtøjet” – Dette eventyr har været adapteret til flere film og tv-produktioner, herunder en dansk live-action film fra 1946 og andre internationale versioner.
- “Tommelise” – Eventyret har inspireret adskillige animerede film, der fortæller historien om den lille pige på eventyr i den store verden.
Disse filmatiseringer spænder fra at være tro mod Andersens oprindelige tekster til at tage betydelige friheder med fortællingerne for at tilpasse dem til forskellige medier og publikum. H.C. Andersens evne til at skabe tidløse fortællinger har sikret, at hans eventyr fortsætter med at blive genoplivet og genfortolket i utallige former.
H. C. Andersens eventyr på bog